SAVE THE DATE

SAVE THE DATE

Hrvatska kao važan ICT i transportni hub Europe

5. svibnja 2023. godine, Zonar Zagreb

O KONFERENCIJI

O KONFERENCIJI

Konferencija “Eurotransformacija Hrvatske: Hrvatska kao važan ICT i transportni hub Europe” otvorit će pitanje prometnog potencijala Hrvatske i mogućnosti razvoja propulzivne ICT scene u Hrvatskoj u kontekstu 5G mreže.

Okupit ćemo stručnjake iz ICT sektora, regulatorna tijela u ICT-ju i prometu te stručnjake za transport kako bismo otvorili raspravu o prednostima koje za Hrvatsku donose ulazak u Schengen i eurozonu.

ICT stručnjaci govorit će o razvoju umjetne inteligencije, virtualne realnosti te o digitalnoj transformaciji javne uprave i privatnog gospodarstva, kao i o potencijalima koje nudi 5G mreža, u kontekstu činjenice da Hrvatska ima jednu od najraširenijih 5G mreža Europe. Stručnjaci za transport iz svih sektora prometa reći će nam može li Hrvatska svoj geostrateški položaj i ulazak u Schengen i eurozonu iskoristiti da se pozicionira kao transportni hub Europe, a u kontekstu izvrsne cestovne infrastrukture te potencijala financiranja izgradnje moderne željeznice sredstvima iz fondova EU-a.

CILJ KONFERENCIJE

CILJ KONFERENCIJE

Želimo otvoriti temu potencijala Hrvatske u brzorastućim sektorima hrvatskoga gospodarstva.

ICT sektor raste po dvoznamenkastim stopama tijekom posljednjeg desetljeća i postaje strateška grana ukupne ekonomije s izvrsnom i nagrađivanom infrastrukturom.

Geostrateški položaj Hrvatske jedna je od naših prednosti, koju Hrvatska može iskoristiti za jačanje transportnog sektora, naročito u kontekstu ulaska u eurozonu i Schengen.

ZAKLJUČCI KONFERENCIJE

ZAKLJUČCI KONFERENCIJE

“Eurotransformacija: Hrvatska kao važan ICT i transportni hub Europe”

  • Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen otvara Hrvatskoj priliku da uz odličnu autocestovnu infrastrukturu do kraja razvije potencijal u transportnom i logističkom sektoru.
  • U samo dvije godine Hrvatska je uz pomoć ogromnih ulaganja teleoperatora, većih od 500 milijuna eura, 5G mrežom pokrila čak 83 posto urbanih te više od 73 posto ruralnih sredina.
  • Hrvatska na raspolaganju ima 4,4 milijarde eura bespovratnih sredstava za razvoj infrastrukture, a najveći dio tog novca plasirat će se u izgradnju i modernizaciju željeznice pa je potpredsjednik Vlade Oleg Butković najavio da će Hrvatska u idućih deset godina biti veliko gradilište.
  • Startup scena izuzetno je vibrantna, a potaknula ju je informacija da je Infobip postao naš prvi jednorog. Drugi jednorog su Rimac automobili, a stručnjaci uskoro očekuju i treći jednorog u Hrvatskoj. Upozoravaju da se regulativa i porezni tretman startupova moraju promijeniti kako bi se zaustavilo premještanje sjedišta uspješnih tvrtki u druge zemlje, među kojima je najpopularnija Velika Britanija.
  • Krajem 2024. i početkom 2025. na svim autocestama u Hrvatskoj uvodi se beskontaktna naplata cestarine, što je ključno jer su nakon ulaska u Schengen jedina barijera upravo naplatne kućice. Javne prometne tvrtke poput Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta dosta su napredovale u procesu primjene novih ICT tehnologija i digitalizaciji.
  • Pokreće se projekt takozvane pristupne točke koja će korisnicima omogućiti sve informacije o putovanju. Kroz tu bazu podataka putnici će dobiti informacije koje se odnose na promet: od putovanja do najma bicikla.
  • Strah od toga da će umjetna inteligencija mnogima oduzeti posao djelomično je neutemeljen. Kao i svaka tehnologija, ona može otežati ili poboljšati živote ljudi ako se njome upravlja na kvalitetan način.

ZAHVALE

ZAHVALE

Zahvaljujemo potpredsjedniku Vlade Olegu Butkoviću koji je otvorio našu konferenciju najavama novih projekata u infrastrukturi i snažne podrške ICT sektoru. Zahvaljujemo europskom parlamentarnom zastupniku Tomislavu Sokolu na predstavljanju iskustava i praksi u Europskoj uniji koje mogu poslužiti kao inspiracija našim tvrtkama i administraciji te uvodničaru u temu potencijala ICT-ja, ravnatelju HAKOM-a Miranu Gosti, na izvrsnoj prezentaciji kojom je sudionike konferencije upoznao s ulaganjima u telekomunikacijsku mrežu te strukturu usluga korisnika.

Zahvaljujemo i našim panelistima u dvjema panel-raspravama koje su iznjedrile kvalitetne zaključke i najavile brojna ulaganja, kojima smo korak bliže u ispunjavanju potencijala Hrvatske u transportnom i ICT sektoru.

Panel: “Hrvatska u Schengenu – prilika za transportni hub” okupio je paneliste Petra Glavaša, člana Uprave Enna transporta, Josipa Škorića, predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, Petra Šimića, predsjednika Udruženja otpremništva i logistike u HGK-u, te Tomislava Sokola, zastupnika u Europskom parlamentu.

Panel: “Digitalna budućnost Hrvatske vs. analogna sadašnjost” okupio je paneliste Hajdi Ćenan, predsjednicu krovne startup udruge CRO STARTUP, Mislava Gallera, člana Uprave i glavnog komercijalnog direktora Telemacha Hrvatska, te Mirana Gostu, ravnatelja HAKOM-a.

Zahvaljujemo svim našim partnerima i prijateljima konferencije te svim uzvanicima koji su je obogatili. Pozivamo vas na iduću konferenciju u ciklusu “Eurotransformacija” o turizmu i energetskom sektoru u rujnu 2023. godine.

GALERIJA

GALERIJA

Foto23-0505-167
Foto23-0505-147
Foto23-0505-125
Foto23-0505-121
Foto23-0505-078
Foto23-0505-067
Foto23-0505-065
Foto23-0505-042
Foto23-0505-024

KOMU JE KONFERENCIJA NAMJENJENA

KOMU JE KONFERENCIJA NAMJENJENA

Konferencija “Eurotransformacija Hrvatske: Hrvatska kao važan ICT i transportni hub Europe” namijenjena je stručnjacima, širokoj javnosti, građanima te svim industrijama vezanima uz ICT sektor i transport.

Očekujemo konkretne prijedloge o jačanju razvoja ICT scene, kao i digitalizacije Hrvatske te raspravu o potencijalima naše prometne infrastrukture. Nadamo se i najavi rađanja novih jednoroga na domaćem tržištu, ali i velikih ulaganja u željezničku infrastrukturu.

PROGRAM KONFERENCIJE

PROGRAM KONFERENCIJE

I. DIO
10:00 Pozdravni govor Marije Dekanić, direktorice Motus Media
10:05 Pozdravni govor Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu
10:10 Pozdravni govor potpredsjednika Vlade Olega Butkovića
10:30 Panel: “Hrvatska u Schengenu – prilika za transportni HUB”

Panelisti:

Petar Glavaš, član Uprave, Enna transport
Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu
Josip Škorić, predsjednik Uprave, Hrvatske ceste
Petar Šimić, predsjednik Udruženja otpremništva i logistike, HGK

11:30 Stanka za kavu
II. DIO
12:00 Uvodna analiza: Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a
12:15 Panel: “Digitalna budućnost Hrvatske vs. analogna sadašnjost”

Panelisti:

Hajdi Ćenan, predsjednica, CRO START-UP
Miran Gosta, ravnatelj, HAKOM
Mislav Galler, član Uprave i glavni komercijalni direktor, Telemach Hrvatska

13:15 Brunch za uzvanike konferencije

PANELISTI

Oleg Butković
potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture

Tomislav Sokol
zastupnik u Europskom parlamentu

Hajdi Ćenan
predsjednica, CRO START-UP

Josip Škorić
predsjednik Uprave Hrvatske ceste

Miran Gosta
ravnatelj HAKOM-a

Petar Glavaš
član Uprave, Enna transport

Petar Šimić
predsjednik Udruženja otpremništva i logistike, HGK

Mislav Galler
član Uprave i glavni komercijalni direktor, Telemach Hrvatska

PANELISTI

Oleg Butković
potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture

Tomislav Sokol
zastupnik u Europskom parlamentu

Hajdi Ćenan
predsjednica, CRO START-UP

Josip Škorić
predsjednik Uprave Hrvatske ceste

Miran Gosta
ravnatelj HAKOM-a

Petar Glavaš
član Uprave, Enna transport

Petar Šimić
predsjednik Udruženja otpremništva i logistike, HGK

Mislav Galler
član Uprave i glavni komercijalni direktor, Telemach Hrvatska

UZ SUDJELOVANJE

UZ SUDJELOVANJE

POKROVITELJI

POKROVITELJI

Oleg Butković
potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Potpredsjednik je Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture. Dužnost ministra jednog od najvećeg resora u Vladi obnaša od 2016. godine, a desetljeće prije dolaska u ministarstvo proveo je kao gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog. Butković je doktorand na Pomorskom fakultetu u Rijeci, a diplomirani je inženjer pomorskog prometa. Ministar govori engleski, talijanski i njemački jezik.

Tomislav Sokol
zastupnik u Europskom parlamentu

Hrvatski je zastupnik u Europskom parlamentu, član Hrvatske demokratske zajednice, pravnik s doktoratom iz europskog prava i docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje predaje kolegije Javno pravo i sustav javne uprave te Zdravstveno pravo. Obnašao je dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru, pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja te je aktivan u stranačkom životu. Sokol je na Pravnom fakultetu Katoličkog sveučilišta Leuven završio doktorski studij i stekao titulu doctor in de rechten na kojem je i magistrirao.

Hajdi Ćenan
predsjednica, CRO START-UP

Hajdi Ćenan je suosnivačica i direktorica deep tech startupa Airt, koji omogućuje kompanijama da analiziraju i predvide ponašanje svojih krajnjih korisnika. Redovna govornica i panelistica na poslovnim konferencijama na temu umjetne inteligencije i startup scene, bila je imenovana među 100 najutjecajnijih poslovnih žena u Hrvatskoj, nominirana za Veuve Clicquot Business Woman Award te navedena među 100 najvažnijih STEM poduzetnika u Hrvatskoj.

Hajdi je također suosnivačica PWMN Croatia, udruge koja promiče jednakost i ravnopravnost i u funkciji je predsjednice Hrvatske startup ekosustav udruge (Cro Startup). Ujedno je i predstavnica hrvatskog startup ekosustava pri Europskoj Komisiji i Parlamentu te sjedi u odboru European Startup Network organizacije.

Josip Škorić
predsjednik Uprave Hrvatske ceste

Josip Škorić, diplomirani inženjer građevinarstva, gotovo osamnaest godina svoje karijere proveo je u Hrvatskim cestama. Od 2016. godine vodi kompaniju s pozicije predsjednika Uprave, a obnašao je i funkciju člana uprave tvrtke od 2008. do 2011. godine, kada je prvi puta na godinu dana imenovan na mandat predsjednika Uprave Društva.
U Hrvatskim cestama sudjelovao je u realizaciji velikih investicijskih projekata, među kojima se izdvaja projekt Pelješki most s pristupnim cestama i obilaznica Stona.

Predsjednik je Hrvatskog društva za ceste – Via Vita, koje je član Europskog udruženja ERF i Međunarodne cestovne federacije (IRF).
Nagrađen je nagradom „Grb Grada Osijeka za izuzetan doprinos na području gospodarstva i realizaciji cestovnih projekata značajnih za grad Osijek”, a nagrada je dodijeljena na prijedlog strukovne udruge.

Miran Gosta
ravnatelj HAKOM-a

mr. sc. Miran Gosta, dipl. ing., rođen je 1980. u Zagrebu. Diplomirao je 2003. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, smjer Radiokomunikacije i profesionalna elektronika, a 2006. i na poslijediplomskom znanstvenom studiju. Autor je i koautor poglavlja u knjizi, 12 znanstvenih radova s međunarodnom recenzijom, te brojnih stručnih radova. Od 2003. zaposlen je u Zavodu za telekomunikacije, pravnom predniku HAKOM-a. Radio je na radnim mjestima Projektanta u odjelu za radio i televiziju, Voditelja Odsjeka za televiziju, Voditelja projekata te Višeg stručnjaka za planiranje radiodifuzije, sudjelujući u svim važnijim projektima, kako odjela, tako nacionalnih i europskih projekata. Govori engleski i služi se njemačkim jezikom.

Petar Glavaš
član Uprave, Enna transport

Petar Glavaš član je Uprave tvrtki ENNA Transport i ENNA Logic. Proveo je više od 18 godina svoje karijere u željezničkom poslovanju i logistici. Magistar je prometnih znanosti.

Dio je proširenog tima Rijeka Gateway kao stručnjak za intermodalni transport i tehnička pitanja.
U ENNA grupi je od 2015. godine.

Petar Šimić
predsjednik Udruženja otpremništva i logistike

Petar Šimić, direktor tvrtke je Primacošped te predsjednik Udruženja otpremništva i logistike HGK. Petar je bivši „big four“ konzultant, a danas uspješan poduzetnik i investitor sa širokim iskustvom u logistici, ICT-u i međunarodnoj trgovini. Druga je generacija koja vodi obiteljsku kompaniju Primaco, te je su-osnivač informatičke kompanije Smartivo. Prošao je kroz sve faze sukcesije, koje uključuju kompliciran corporate i family governance, akvizirao je i pripajao druge obiteljske kompanije, svoja iskustva rado dijeli kao predavač i panelist. Akademska znanja je stjecao u Zagrebu i Londonu, a radna iskustva u svim državama Adria regije.

Mislav Galler
direktor prodaje

Mislav Galler pridružio se Telemachu Hrvatska u listopadu 2020. godine kao glavni direktor za prodaju te je odgovoran za razvoj i provedbu učinkovite komercijalne strategije usmjerene na podržavanje svih interakcija s bazom kupaca te osiguravanje najboljeg korisničkog iskustva na svim prodajnim kanalima. Galler je zadužen za vođenje svih operacija Odjela prodaje, B2C, B2B, Odjela komercijalne podrške i Odjela za korisničko iskustvo.